Državna institucija za testiranje vozila

Nemačka će osnovati novi državni organ koji će testirati količine automobilskih izduvnih gasova, kako bi se povratilo poverenje kupaca nakon serije skandala nastalih zbog lažiranja nivoa štetnih izduvnih gasova, za šta su odgovorne vodeće evropske autokompanije.

U ovu instituciju će biti uključene organizacije potrošača, lokalne vlasti i ekološka udruženja, kao i predstavnici automobilske industrije i ministarstava, kako bi se prilikom testiranja automobila „osigurala transparentnost i pouzdanost“, prenosi “Autorepublika”.

Agencija “KBA”, koja trenutno nadgleda testiranja, a odgovorana je ministarstvu pravde, ostaće nadležna za licenciranje novih modela.

U saopštenju nemačkog ministarstva saobraćaja se navodi da će nova institucija testirati oko 70 modela automobila godišnje u realnim uslovima, a ne u laboratorijskim, dok će dobijeni rezultati vezani za potrošnju i emisiju, biti javno predstavljeni, tako da će kupci moći da sami naprave poređenja.

Kako se dalje pojašnjava, sadašnji zvanični testovi ne uzimaju u obzir faktore kao što su upotreba klima uređaja i radija, vremenski uslovi i stil vožnje, što sveukupno takođe utiče na potrošnju goriva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор