Danas počinje muzički program Nišvil Jazz Festivala

Na ovogodišnjem Nišvil Jazz Festivalu, koji se održava u Nišu do 11. avgusta, nastupiće neki od vrhunskih svetskih izvođača, poput Mejsia Parkera, Five Big Bands Sumita, Dejvida Mareja, Maline Moj, Džoa Merse Marlija, Seuna Kutija, Lerija Vučkovića, Vlatka Stefanovskog…

Prema rečima Ivana Blagojevića, direktora Nišvila, u Nišu će se za deset dana festivala na 20 pozornica predstaviti čak 1.000 umetnika, uz brojne prateće programe koji obuhvataju i pozorišnu i filmsku produkciju.

– Nikada nismo bili u težoj finansijskoj situaciji i potreban nam je duplo veći budžet. Komercijalni festivali imaju bolju finansijsku podršku i da nije bilo sredstava Grada Niša teško da bi uopšte imali priliku da ove godine uživamo u festivalu. Ministarstvo kulture i informisanja je povećalo izdvajanja za Nišvil, ali je sve to još veoma daleko od dovoljnog – rekao je Blagojević i podsetio da je londonski Gardijan svrstao Nišvil među deset najznačajnjih evropskih festivala.

Jazz Theatre Festival je ove godine otvorila premijera predstave Nikite Milovejevića „Kako vam drago“ u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša, Kruševačkog pozorišta i Nišvil fondacije, a na programu su se našle i „Žene iz Troje“ Nebojše Bradića, kao i performans „Nimalo smešne“ avangardnog „Ludico – novog cirkusa“ iz Srbije. U okviru festivala Nišvil Movie Summit biće prikazana čak 104 filma, među kojima i premijera filma „Pavaroti“ u režiji Rona Hauarda.

U glavnom, Five Big Bands Sumit muzičkom programu festivala od 8. do 11. avgusta, pet Big Bendova iz Niša, Buenos Airesa, Blagoevgrada, Čakoveca i internacionalni orkestar sastavljen od 30 srpskih, italijanskih i albanskih muzičara, pobrinuće se za nezvanični svetski rekord zajednički izvodeći poklon kompoziciju „Nišvil Jubilation“ Dušana Gojkovića. Sa njima će svirati i proslavljeni pijanista Lari Vučković, ovogodišnji dobitnik nagrade Nišvila za životno delo, gitarista Sandro Zerafa i poznati italijanski saksofonista Enco Favata.

Među najposećenijim koncertima svakako će biti i nastup kultnog američkog soul-jazz saksofoniste Mejsija Parkera i njegovog benda, saksofoniste Dajvida Mareja sa Lydian Sound orkestrom i levoruke američke gitaristkinje, pevačice i kompozitorke Maline Moj. U Niš ove godine dolazi i unuk slavnog Boba Marlija, Džozef „Džo Mersa“ Marli, a veliko interesovanje publike vlada i za nastupom Seuna Kutija, najmlađeg sina svetski proslavljenog Fele Kutija, kao i za koncertom slavnog gitariste Vlatka Stefanovskog.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор