Počinje 35. Internacionalni jazz festival Nišvil

Muzički deo ovogodišnjeg, 35. Internacionalnog jazz festivala “Nišvil”, koji se u Nišu održava od 3. do 12. avgusta, svečano će 9. avgusta otvoriti kvintet Lazara Tošića, najboljeg bubnjara na ovim prostorima svih vremena, kome će prvo biti dodeljena nagrada za životno delo.

– Čeka nas još jedna mazohistička avantura u deset dana, 250 programa na 20 scena i hiljadu
izvođača. Želja nam je bila da napravimo neke rekorde. Kao što je osnovni slogan festivala
„Festival festivala“, naš interni slogan je „Do granica izdržljivosti“. Program je urađen u skladu sa budžetom, prihod od prodatih karata neće biti veći od 15%, a najviše para daje Grad Niš, Ambasada SAD i Ministarstva kulture i turizma. Mi smo se potrudili da za taj novac dovedemo najveće svetske muzičare, jer ovo je pre svega umetnički festival – kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

On je apelovao na državne organe da konačno naprave presek i izdvoje desetak festivala, pa da i Nišvil bude finansiran iz budžeta, čime bi organizatori bili pošteđeni iščekivanja rezultata velikog broja konkursa na koje se ovaj festival svake godine prijavljuje, uz ispisivanje stranica i stranica konkursne dokumentacije i stalna objašnjavanja u čemu je značaj jednog ovakvog festivala.

Po rečima umetničke direktorke Nisville jazz pozorišnog festivala, Maje Mitić, festival nazvan „Južnije od Bitefa”, postaje ozbiljan međunarodni festival. Od 3. avgusta biće odigrano 16 predstava teatara sa 4 kontinenta, a sve predstave objedinjuje san i želja da se sanja, kao i džez muzika.

Internacionalni Nišvil jazz festival, koji će biti održan na više lokacija u gradu, ove godine očekuje dolazak 200.000 gostiju, čime će oboriti sve dosadašnje rekorde. Zvezde prve večeri 9. avgusta su saksofonista Keni Geret i rege sastav “Inner circle”. Narednog dana sviraju “Manhattan Transfer” i bubnjar Omar Hakim sa svojom suprugom pijanistkinjom. Subota je rezervisana za obeležavanje 85 godina od rođenja čuvene Nine Simon, kada će nastupiti njena ćerka Lisa, a sviraće i britanski bend “Matt Bianco”. U nedelju 12. avgusta nastupiće “Black art jazz colective”, a potom i bend “Gipsy kings”, koji će svirati sa Pakom Baliardom.

Sve detaljne informacije mogu se naći na sajtu festivala.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор