Daimler pravi kamione na vodonik sa dometom od 1000 km

Nemačka automobilska kompanija Daimler Truck izveštava da trenutno radi na konstruisanju kamiona sa gorivnim ćelijama, koji će pokretati tečni vodonik, a koji će sa punim rezervoarom imati domet od čak 1.000 kilometara.

Renomirani proizvođač motornih vozila predano radi na novom proizvodu koji će oduševiti celu planetu. Inicijalni testovi su već počeli, a cilj je da se probni kontigenti vodoničnih kamiona nađu vodonik na drumu do sredine ove decenije, prenosi B92.

Daimler Truck planira da serijsku proizvodnju ovih kamiona započne u drugoj polovini decenije, s obzirom na to da je industrija kamiona pod velikim pritiskom Evropske unije da ispuni obavezujuće ciljeve koji se odnose na zaštitu klime.

Naime, od novih modela se zahteva da emituju u proseku 15% manje ugljen-dioksida do 2025. godine i najmanje 30% do 2030. godine, u odnosu na 2019. i 2020. godinu. U slučaju da ovi uslovi ne budu ispunjeni, proizvođači će biti podvrgnuti visokim kaznama.

Daimler Truck, koji sebe predstavlja kao lidera na globalnom tržištu komercijalnih vozila i zapošljava preko 100.000 radnika, već se obavezao da će napustiti motore sa unutrašnjim sagorevanjem i preći na čistije tehnologije kao što su gorivne ćelije i baterije. Kompanija ima za cilj da do kraja decenije njena vozila bez štetnih emisija čine 60% ukupne prodaje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор