Boš štedi zahvaljujući idejama svojih radnika

made-in-germany-rs-bosch-logo

Za poslednjih deset godina, kompanija Boš je samo u Nemačkoj uštedela oko 395 miliona eura zahvaljujući predlozima za poboljšanje rada, koje su inicirali njeni zaposleni.

U prošloj godini takve predloge je predalo oko 21.900 radnika Boša, što predstavlja porast od 2,4 posto u odnosu na 2013. godinu. U saopštenju kompanije ističe se da na takvim idejama Boš sistemski profitira više od 90 godina.

Knjigu predloga ideja za kompaniju uveo je još 1924. godine njen osnivač Robert Boš, čime je položio kamen temeljac današnjeg globalnog programa upravljanja idejama. Od tada, „kreativnost zaposlenih predstavlja gorivo za našu inovativnu snagu“, izjavio je povodom godišnjice postojanja Kristof Kibel, član uprave i direktor industrijskih odnosa u društvu „Robert Boš GmbH“.

– Iskustvo, kreativnost i proaktivno razmišljanje jačaju našu konkurentnost i vode do boljih proizvoda. Male ideje izvan opsega svakodnevnih zadataka, često omogućuju velika poboljšanja. Takve ideje takođe su proizvod radne kulture koja ceni kulturnu raznolikost i podstiče kreativnost – naglasio je Kibel, a prenosi agencija „Tanjug“.

Kompanija Boš podstiče zaposlene na svim lokacijama i pozicijama da daju svoje predloge koji se, na primer, mogu ticati načina optimizacije radnih postupaka, povećanja kvaliteta proizvoda, izbegavanja rasipanja ili podsticanja zaštite okoline. Kako se navodi u saopštenju,
zaposleni se podstiču i na davanje predloga koji izlaze van okvira njihove odgovornosti, a ukoliko se poboljšanje primeni i rezultira uštedom troškova, zaposlenom se dodeljuje novčana nagrada u iznosu do 150.000 eura.

Pored navedenog sistema predloga i ideja, Boš se oslanja i na sistemsko stvaranje ideja. Peter Šmit, zadužen za program upravljanja idejama unutar grupe Boš, kaže da to nije samo puka predaja predloga, već da kompanija generiše ideje. On je istakao da koordinatori pohađaju radionice na kojima uče kako da upotrebe kreativne tehnike za aktivnu podršku zaposlenima na njihovim pozicijama. Pored toga zaposleni se mogu edukovati i za Boš agenta za inovacije (Boš Innovation Agents).

Danas je Bošov sistem upravljanja idejama raširen širom sveta. Program objedinjuje mrežu od preko 60 koordinatora za pružanje podrške Boš lokacijama prilikom sistemskog osmišljavanja ideja za poboljšanje poslovanja, a američko postrojenje u Čarlstonu u poslednje vreme jedno je od vodećih na tom polju.

U budućnosti kompanija očekuje da će upravljanje idejama širom sveta biti još jednostavnije, jer mnogi zaposleni mogu i sada da šalju svoje predloge elektronskim putem, dok će se različiti informatički sistemi koji se još uvek koriste u Nemackoj i izvan nje, neminovno standardizovati.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор