Bitkoin ponovo ne može da se stabilizuje

Vrednost bitkoina ponovo je pala ispod 30.000 dolara, što je najniži nivo u poslednjih nedelju dana, budući da je tržište ponovo zahvatila averzija prema rizičnim ulaganjima.

Najpopularnija svetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji je pala za čak 7,1 procenat, na 29.209 dolara, nivo koji je poslednji put zabeležen 30. maja. I druge virtuelne valute takođe su izgubile na vrednosti. Eter je potonuo za 7,3 posto, na 1.725 dolara, dok se avalanč sunovratio za 9,3 oisto, navodi agencija Blumberg.

Aktuelni preokret se desio samo jedan dan nakon što je bitkoin ponovo dostigao vrednost iznad 31.000 dolara, što je među nekim investitorima podgrejalo očekivanja da postoji prostor za njegov dalji rast. Međutim, vrednost bitkoina je naišla na otpor između nivoa od 31.500 do 32.000 dolara, kaže Markus Sotiriju, analitičar britanske brokerske kuće za digitalnu imovinu GlobalBlok.

Slabljenje kriptovaluta usledilo je nakon što su američke akcije na terminskom trgovanju ostale u minusu, dok je dolar nastavio da jača. Skok prinosa na američke državne obveznice podstakao je strah da bi porast troškova zaduživanja mogao da dovede do recesije.

Inače, bitkoin je u poslednjih nekoliko godina u snažnoj korelaciji sa kretanjem cena druge rizične imovine, poput akcija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор