Rekordan nemački dug nastavlja da raste

Javni dug Nemačke dostigao je rekordan nivo od 2,38 biliona eura i nastavlja da raste, budući da js vlada ponovo zadužila za još 139 milijardi eura za potrebe budžeta u tekućoj godini zbog dodatnih izdataka nastalih zbog posledica pandemije i ratne krize.

Ako se tome doda i još 100 milijardi eura planiranih za modernizaciju oružanih snaga, ukupan dug Nemačke će porasti na 2,619 biliona eura. Sem toga, šef ekonomskog Instituta „Ifo“ Klemens Fist upozorava na postojanje još „skrivenih“ dugova, koji opterećuju budžet.

– Tako su se prava na penziju za državne službenike nagomilala u bilionskoj vrednosti. Država, pošto nije stvarala posebne fondove za to, moraće te skupe penzije da pokrije iz prihoda od poreza – istakao je Fist.

On je ukazao da veliki dugovi sprečavaju smanjenje poreza, dok drugi ekonomisti upozoravaju da će u narednim godinama doći do daljeg povećanja zaduženja i usled rasta kamata na državne obveznice.

Ipak, i u ovakvoj situaciji zvaničnici se nadaju da će privreda uspeti da se oporavi i da će država, kroz prihode, moći da vraća kredite. Ukoliko se u tome ne uspe, stručnjaci smatraju da izlaz treba tražiti u povećanju poreza, striktnim merama štednje i daljem zaduživanju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор