Bitkoin na novom maksimumu od preko 35.000 $

Cena bitkoina je ponovo skočila na tržištu, dostigavši novi maksimalni iznos u svojoj istoriji od preko 35.000 američkih dolara po kovanici, pokazuju podaci kompanije „Koin metriks“, a izveštava CNBC.

Nova rekordna vrednost najpopularnije svetske virtuelne valute postignuta je samo nekoliko dana nakon što je njena cena skliznula za više od 10 procenata, na 29.316 dolara. Inače, u prošloj godini vrednost bitkoina se gotovo učestvorostručila, prestigavši nivo od 29.000 dolara po moneti.

Investiciona banka JP Morgan je u ponedeljak objavila smelu dugoročnu prognozu o kretanju vrednosti bitkoina, tvrdeći da bi vodeća svetska kriptovaluta mogla da se popne na čak 146.000 dolara, a kao rezultat takmičenja sa zlatom kao alternativnim stecištem kapitala tokom kriznih vremena. Naime, i zlato je takođe zabeležilo značajan rast vrednosti tokom 2020. godine, tako da je njegova cena na tržištu porasla za oko 25 posto.

Stručnjaci JP Morgana, međutim, napominju da će bitkoin morati da postane znatno manje volatilan pre nego što po tržišnoj vrednosti bude mogao da parira zlatu, budući da cena bitkoina često varira, a poznato je i da ima snažne oscilacije.

Inače, podaci britanske istraživačke kompanije KriptoKompear pokazuju da je u ponedeljak obim trgovanja na glavnim berzama kriptovaluta dostigao dnevni rekord od preko 68 milijardi dolara, što dovoljno ilustruje aktuelnu pomamu na ovom tržištu, praćenu uzletom cene bitkoina do najvišeg nivoa ikada, izveštava agencija Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор