Bitkoin izgubio oko 30% svoje vrednosti

Cena najpopularnije svetske kriptovalute bitkoina nastavila je ubrzani pad, izgubivši oko 30% svoje vrednosti, što je posledica zabrane trgovine kriptovalutama u Kini, ali i promene stava Ilona Maska u vezi sa trgovinom bitkoinom.

Bitkoin je juče izgubio 17,35 posto svoje vrednosti, spustivši se na nivo od 35.799 dolara, ubrzo nakon dostizanja najniže vrednosti od 30.016 dolara. Na svom najnižem nivou tokom jučerašnjeg dana, vrednost bitkoina je bila upola manja od istorijskog rekorda zabeleženog 14. aprila, kada je vredeo 64.869,78 dolara. Ipak i to je bilo na višem nivou u odnosu na vrednost s početka godine.

Nakon Maskovog odustajanja od ideje da se Tesla vozila mogu kupovati bitkoinom, Kina je dodatno uticala na pad njegove vrednosti odlukom da virtuelne valute nisu prave valute i da se ne mogu i da ih ne treba koristiti na tržištu.

Naime, neko vreme Kina je bila jedno od tržišta na kojima je bitkoin bio izrazito jak. Međutim, više referentnih kineskih bankarskih saveza je juče ocenilo da kriptovalute „nisu prave devize“, zbog čega su upozorili na „spekulacije“. Ovo je u najmanju ruku čudno, budući da se najmnogoljudnija zemlja sveta priprema da izda svoju sopstvenu virtuelnu valutu.

Takođe, prošle nedelje je Ilon Mask, vlasnik kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla, objavio da će ta kompanija odbijati plaćanja u bitkoinu, navodeći kao razlog ekološki rizik koji izaziva „rudarenje“ za bitkoinom. I ovaj stav zapravo predstavlja preokret, budući da je mask prethodnih meseci iznosio pozitivne stavove o kriptovalutama, što je doprinelo skoku njihove vrednosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор