Bitkoin potroši više struje od Argentine, Holandije, UAE…

Budući da rudarenje kriptovaluta zahteva puno energije, jer uključuje obimne računarske proračune kako bi se proverile transakcije, istraživači sa Univerziteta Kembridž su izračunali da bitkoin godišnje potroši više struje nego cela Argentina, prenosi BBC.

Istraživanje je utemeljeno na energetskim potrebama mreže bitkoina i prosečnoj ceni struje od pet centi po kilovat-satu, a pokazalo je da kompjuteri u potrazi za transakcijama troše oko 121,36 teravat-sati (TWh) struje godišnje, odnosno da bitkoin potroši više električne energije nego cela Argentina, čija potrošnja iznosi 121 teravat-sat. Ova potrošnja nadmašuju i godišnju potrošnju Holandije (108,8 teravat-sati), Ujedinjenih Arapskih Emirata (113,2), a bliži se i Norveškoj (122,2 gigavat-sata).

Na Univerzitetu Kembridž navode poređenja koja teraju na razmišljanje. Na primer, energija koju troši bitkoin mogla bi da napaja sva kuvala za čaj u Velikoj Britaniji sledećih 27 godina, dok bi količina struje koju svake godine samo u SAD potroše uključeni, a neaktivni kućni aparati, mogla da napaja celu bitkoin mrežu godinu dana. Sve u svemu, stručnjaci upozoravaju da, uprkos očekivanom rastu emisije štetnih gasova, potrošnja struje potrebna za rudarenje verovatno neće pasti ukoliko ne padne i vrednost bitkoina, prenosi SEEbiz.

Vrednost ove kriptovalute je u nedelji za nama dostigla rekordnih 48.000 dolara, nakon objave čelnika kompanije Tesla, Elona Maska, da je kupio bitkoine za oko 1,5 milijardi dolara i da planira da tu kriptovalutu prihvatiti kao sredstvo plaćanja.

– To će značiti da će se u “rudarenje” uključiti još više računara i trošiti još više struje, a time će količina ispuštenog ugljen-dioksida definitivno i dalje rasti. Rešenje nije efikasniji hardver za “rudarenje”, budući da će se samo takmičiti s drugim efikasnim hardverom, ali bismo mogli uvesti ugljenični porez na kriptovalute kako bismo stvorili bar kakvu-takvu proivtežu toj ogromnoj negativnoj potrošnji – predlaže kritičar bitkoina Dejvid Džerard, novinar i autor knjige „Attack of the 50 Foot Blockchain“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор