Siromaštvo zbog korone ostavlja mentalne posledice na deci

Rezultati poslednjeg istraživanja o deci u Nemačkoj pokazuju da stres i siromaštvo izazvano pandemijom korona virusa ostavljaju posledice na njihovo mentalno zdravlje, posebno među onima iz već siromašnih porodica.

Kako je otkrila studija Univerzitetskog medicinskog centra Hamburg-Ependorf, svako treće dete u Nemačkoj pati od anksioznosti, depresije povezane sa virusnom pandemijom ili ima psihosomatske simptome poput glavobolje ili bolova u stomaku, prenosi agencija Asošiejted pres.

Nemački istraživači su od sredine decembra do sredine januara ispitali više od 1.000 dece starosti između 7 i 17 godina i više od 1.500 roditelja, na osnovu čega su ustanovili da su korona krizom naročito pogođena deca i tinejdžeri iz siromašnijih porodica, kao i ona koja imaju migrantske korene.

– Deca koja su bila dobro pre pandemije i osećaju se zaštićeno i prijatno u svojim porodicama dobro će proći kroz ovu krizu – kaže Ulrike Ravens-Sajberer, direktorka dečje psihijatrijske klinike u univerzitetskoj bolnici i napominje da su bila potrebna bolja sistemska rešenja koja bi podržala i ojačala mentalno i emotivno zdravlje dece iz rizičnih porodica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор