U Bavarskoj se već treću godinu zaredom, umesto klasičnog načina za odmrzavanja puteva pomoću soli, koristi prerađena tečnost iz kiselih krastavčića, čime se ostvaruju znatne uštede i čuva životna sredina.
Naime, zimska komunalna služba u Bavarskoj od zime 2019. za posipanje puteva koristi prerađenu otpadnu tečnost iz proizvodnje kiselih krastavaca, koja se potom obogaćuje dok ne postigne dovoljan udeo soli od 21 procenat, piše Geo.de.
Već tokom faze testiranja je postalo jasno da je prerađena slana tečnost od krastavaca, koja se do sada izbacivala u kanalizaciju, ekonomski i ekološki daleko prihvatljivija nego obična so. Tečnost se u posebnom proizvodnom pogonu tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura.
Na taj način bavarske vlasti štede i so i vodu, a i proizvođač krastavaca je takođe na dobitku, s obzirom na to da mora da uloži znatno manje novca u prečišćavanje otpadnih voda.
Оставите одговор