Audi patentirao protivpožarni sistem za elektromobile

Nemačka automobilska kompanija Audi patentirala je revolucionarni sistem protiv požara u električnim vozilima, koji deluje automatski i brzo kako bi sprečio veću štetu, javlja revijahak.

Požar u automobilu je jedan od najvećih problema sa kojim se vozač može suočiti. Izbijanje vatre u električnim vozilima nije toliko česta pojava, ali privlači veliku pažnju javnosti budući da je takav tip požara veoma buran i teško ga je ugasiti.

Većina takvih požara posledica su pregrevanja ili problema sa baterijom, a kada se dogode šire se toliko brzo da je, dok vatrogasci dođu, već prekasno. Borba protiv vatre je od male koristi jer su za većinu takvih slučajeva odgovorni problemi u samoj bateriji.

Stoga su inženjeri Audija konstruisali i već prijavili patent unutrašnjeg sistema za gašenje. Rešenje je složeno, ali u isto vreme i toliko logično da je vrlo teško razumeti kako se o njemu ranije nije razmišljalo. Sastoji se od nekoliko elemenata među kojima su glavni detektor dima, oprema za gašenje i razne servisne cevi.

Detektor dima i temperature predstavlja prvu bezbednosnu barijeru. Ukoliko utvrde prisustvo dima i povišenu temperaturu baterije, detektor izdaje upozorenje koje aktivira aparat za gašenje požara suvim prahom, brzo i efikasno. Istovremeno i vozač dobija upozorenje o požaru, a automobil se zatim bezbedno zaustavilja kako bi vozač mogao da nazove hitne službe.

Audi je za sada prijavio samo patent, ali se u doglednoj budućnosti može očekivati uvođenje ovog sistema u električna vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор