Audi obara rekorde uprkos padu prodaje

Nakon prvog kvartala ove godine, nemačka automobilska kompanija Audi može se pohvaliti udvostručenim profitom od 2,9 milijardi eura, najvećim ikada zabeleženim u prvom poslovnom tromosečju, uprkos tome što je zabeležila pad prodaje.

Rekordna dobit Audija, sračunata bez poreza, ostvarena je, između ostalog, i zbog pozitivnih efekata pristiglih sirovina, koji su mu doneli 1,2 milijarde eura. Sem toga, u okviru koncerna po prvi put je konsolidovan bilans Bentlija (Bentley), četvrtog brenda koji uz Lamborgini (Lamborghini) i Dukati (Ducati) posluje u okviru Audija.

Uprkos problemima sa sirovinama, čipovima i snabdevanjem delovima, situacija u kojoj se Audi nalazi je i inače dobra. Nestašica automobila na tržištu primorala je kompaniju da znatno smanji popuste na kupovinu, pojasnio je šef finansijske uprave koncerna Jirgen Ritersberger (Jürgen Rittersberger). Prema njegovim rečima, Audi sada više proizvodi skupocenije i isplativije automobile.

Sve ovo, uz uključenje finansijskog bilansa Bentlija u bilans koncerna, objašnjava zašto je ukupna dobit porasla za dva posto, na 14,3 milijarde eura, iako je na nivou celog koncerna broj prodatih vozila opao za 16 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, prenosi b92.

U ovoj godini Audi koncern planira da isporuči tržištu 1,8 do 1,9 miliona vozila i dostigne ukupnu dobit između 62 i 65 milijardi eura. Na ovaj način Audi koncern, koji je inače deo grupacije Folksvagen, potvrđuje svoju prognozu dobrog poslovanja uprkos geopolitičkim neizvesnostima izazvanih ratom u Ukrajini i poteškoćama sa snabdevanjem.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор