Za pola godine više od 7 milijardi dinara utajenog poreza

Sprovodeći pojačanu kontrolu u odnosu na prošlu godine, inspektori Poreske policije su za prvih šest meseci ove godine otkrili više od sedam milijardi dinara utajenog poreza. Ne smanjuje se broj pokušaja šverca akcizne robe, a otkriveno je i dvostruko više tzv. fantomskih firmi.

Pored fantomskih firmi i preduzeća za pranje novca, koja se osnivaju zbog izbegavanja plaćanja poreza, za naše inspektore je bila potpuna novina otkriće firmi koje su nastale da bi ostvarile pravo na povraćaj PDV-a. Tri takve firme, vlasnice knjigovodstvene agencije iz Ćuprije, za godinu dana su prisvojile 10 miliona dinara iz državne kase, prenosi RTS.

– Oni su svakog meseca predavali fiktivne PDV prijave koje je sačinjavala vlasnica knjigovodstvene agencije i na osnovu lažnog sadržaja iz tih poreskih prijava zahtevali su povraćaj PDV-a, a novac od povraćaja su predavali vlasnici – navodi koordinator Poreske policije Ivan Ivanović.

On ističe i poseban slučaj dva preduzeća iz Subotice, koja su pravila lažne fakture sa višestruko umanjenom količinom prodate robe, kod kojih su nađeni i krivotvoreni bankarski izvodi sa odgovarajućim uplatama. Na ovaj način su utajili više od 500 miliona dinara. Svi oni su među 72 uhapšena u proteklih šest meseci, a podneto je i 665 krivičnih prijava za više od 900 prestupa.

– Izvršenjem pomenutih krivičnih dela izbegnuto je plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde dinara, što je za oko 26 posto više nego u istom periodu prošle godine. U prvoj polovini ove godine je, u odnosu na isti period prošle, za 50 posto opao šverc cigareta, dok je za toliko skočio nelegalan promet rezanog i duvana u listu. Oduzeto je 55.000 litara nafte, 3 hiljade litara alkohola i više od tone kafe – ističe Ivanović.

Ipak, još je aktuelna i priča o ranijoj plenidbi u nelegalnom magacinu od 400 kvadrata u centru Beograda, u kom su zatečene velike količine akciznih proizvoda, pre svega alkoholnih pića ekskluzivnih stranih brendova.

– Pronađeno je i oduzeto preko 1.700 komada raznih alkoholnih pića, zatim preko 40 vrsta cigareta i tompusa. Roba vredna više desetina miliona dinara je iz tog magacina preseljena u poreski magacin i već rasprodata – podseća inspektor Poreske policije Boban Ničić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор