VW ne obeštećuje evropske kupce!

made-in-germany-rs-volkswagen02

U kompaniji „Folksvagen“ odbacuju mogućnost isplate nadoknade evropskim kupcima vozila, iako se nemački gigant nagodio da zbog skandala sa dizel motorima kupcima u SAD isplati 15 milijardi američkih dolara.

Elzbieta Bienkovski, evropska komesarka za industriju, pozvala je VW da isplati naknadu evropskim vlasnicima dizelaša, rekavši da bi bilo nepošteno da zbog različitog pravnog sistema budu tretirani drugačije od američkih kupaca.

– Imamo različitu situaciju u Evropi. Sličan dogovor u Evropi kao onaj u SAD bio bi finansijski težak za VW, čak i u slučaju čvrstih finansijskih temelja. Ne morate biti matematičar da shvatite da bi naknada na tako visokim nivoima pritisnula Folksvagen. U SAD su ograničenja za emisije štetnih gasova stroža, što čini popravku složenijim, a učešće u otkupu je dobrovoljno za klijente, što na primer nije slučaj u Nemačkoj. Budući da američke vlasti žele da što više automobila bude otkupljeno, VW takođe mora da ponudi korisnicima podsticaje, što znači da situacija nije uporediva – objašnjava Matijas Miler, a prenosi „tportal“.

Nakon prošlogodišnjeg skandala s lažiranjem rezultata na eko-testovima za dizel vozila, Folksvagen je prošle nedelje postigao nagodbu sa regulatorima i vlasnicima dizel automobila u SAD o isplati odštete u iznosu od 15 milijardi dolara. Po tom sporazumu, VW bi trebalo da ponudi popravku dizel automobila sa spornim softverom ili da ih otkupi i vlasnicima isplati odštetu.

Prema pisanjima novinskih agencija, sudska nagodba podrazumeva da se 10 milijardi dolara utroši na popravke ili otkup približno 475.000 vozila, dok će isplata nadoknade vlasnicima iznositi u pojedinačnom slučaju iznos do najviše 10.000 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор