U Nemačkoj sve više ljudi pada na vozačkom ispitu

U Nemačkoj sve više kandidata pada na vozačkom ispitu, teorijski 37 posto, a praktični deo ispita čak 42 posto. Stručnjaci za to krive mobilne telefone i kažu da su zbog njih početnici generalno manje oprezni na putu nego nekada.

– Mlada osoba koja danas dođe u auto-školu ima potpuno drugačiju percepciju saobraćaja nego pre 20 godina, tačnije nižu. Pogledajte u automobile na ulicama i videćete da deca ne gledaju šta se događa u saobraćaju oko njih. Ne, oni gledaju u svoj smartfon. Takođe, šetaju i gledaju u svoje telefone, zbog čega više nemaju prirodni afinitet za saobraćajne događaje, koji su imale ranije generacije – smatra Kurt Bartels, potpredsednik Savezne asocijacije udruženja instruktora vožnje Tüv-Verband.

Pozivajući se na podatke Federalne uprave za automobilski saobraćaj, u udruženju navode da 37 posto teorijskih testova nije položeno prošle godine, u odnosu na 29 posto u 2013. godini. Takođe, na praktičnom testu za vozačku dozvolu B kategorije stopa neuspeha je prošle godine iznosila čak 43 procenta.

– Obim saobraćaja i količina propisa su se enormno povećali u poslednjih 20 godina, a povećani su i zahtevi za kandidate koji uče za test. Pored toga, veća je stopa neuspeha u velikim gradovima nego u ruralnim područjima, jer je obim saobraćaja drugačiji – objašnjava Bartels, a prenosi fenix-magazin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор