U Nemačkoj jagma za grejalicama i pećima

Iako je tek sredina leta, strah od predstojeće zime i energetske krize naterali su Nemce da se, umesto za rashladne uređaje, grabe za sve vrste grejalica, od malih električnih ventilatora sa grejačem, do peći i kamina.

U Nemačkoj je prodaja električnih grejalica daleko iznad proseka, potvrdili su predstavnici velikih lanaca prodavnica elektronike „Media Markt“ i „Saturn“, a slična je situacija i u prodavnicama građevinskog materijala i opreme za stanovanje. U specijalizovanom trgovinskom lancu Hornbah (Hornbach) kažu da je prodaja udvostručena u odnosu na prošlu godinu, prenosi agencija DPA.

Na internet platformi za poređenje cena „Idealo“, potražnje za grejalicama je u junu bila gotovo pet puta veća nego pre godinu dan, za kaminima i pećima veća za čak 280 procenata, a izražen je i porast interesa za alternativnim izvorima toplote. I predstavinici Media Markta i Saturna su takođe potvrdili da su na vreme pripremili dovoljno robe, zbog čega kupci nemaju poteškoća u kupovini ili onlajn naručivanju. Prodavci su naveli da su kupci ponegde ispraznili rafove, ali da su zalihe stabilne. Kako su objasnili, kupci i kada ne pronađu neki poseban uređaj, najčešće pronađu adekvatnu zamenu. Pretpostavllja se da će potražnja biti još i veća kada vrućine popuste i ljudi se vrate sa odmora.

Potražnja za grejnim telima je u Nemačkoj buknula prošlog meseca zbog učestalih najava da će grejanje biti slabije ako Rusija potpuno zaustavi isporuku gasa. U svakom slučaju, tranzita gasa trenutno uopšte i nema zbog remonta glavne arterije snabdevanja, gasovoda Severni tok 1, a za sada nije jasno da li će Moskva i nakon kraja radova 21. juna obnoviti isporuku. Zbog svega toga mnogi se Nemci brinu da li će morati da borave u hladnim ili slabo zagrejanim stanovima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор