U Nemačkoj cene sve veće, a gramaža sve manja

Potrošačke cene u Nemačkoj neprekidno rastu, a kupcima se čini da se količina proizvoda u pakovanjima smanjuje, što bi značilo da potrošači sada plaćaju znatno više za manje dobijenog.

„Osim što brojni proizvodi poskupljuju, smanjuje im se i gramaža, piše nemački Bild, dok iz nemačkih potrošačkih centara upozoravaju da su na ovaj način „potrošači zapravo dvaput opljačkani“, prenosi Index.

Ekonomista Gunter Šnabl sa Univerziteta u Lajpcigu upozorava potrošače da obrate pažnju na gramažu i objašnjava da proizvođači pokušavaju da sakriju inflaciju tako što nude manju gramažu u pakovanjima.

– Veliki broj proizvođača koristi jeftinije sastojke, menja recepte i smanjuje kvalitet proizvoda, a potrošači će to još teže prepoznati – kaže Šnabl za Bild i kao primer navodi da se u čokoladnim proizvodima sada koristi više mleka u prahu nego kakaa.

Nemački visokotiražni dnevnik dodaje još nekoliko primera proizvoda kojima je veća cena, a gramaža manja. Jedan od njih je Pringls čips koji je pre koštao 2,59 eura i imao 200 grama, a sada treba platiti 2,79 eura za 185 grama. Takođe, u pakovanju tableta za mašine za pranje sudova Somat klasik sada se nalazi samo 77 tableta dok ih je pre bilo 82.

I hrana za mačke brenda Šeba sada ima 66 grama umesto ranijih 80, dok je cena ostala ista i iznosi 99 centi. Proizvođač je ovo poskupljenje opravdao „kompletno drugačijim receptom“. Cena Mikana topljenog sira ranije je iznosila 1,99 eura, a sada košta 2,29 eura, dok je ambalaža manja za 10 grama, dodaje Bild.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор