Tisenkrup ukida još 5.000 radnih mesta, ukupno 11.000

Nemački div u industriji čelika Tisenkrup (Thyssenkrupp), koji je u teškom procesu restrukturiranja do sada već ugasio 3.600 radnih mesta, najavljuje da će u naredne tri godine ukinutu dodatnih 5.000 pozicija, nakon što je prošle godine najavio otpuštanje 6.000 radnika.

Kompanija je u četvrtak saopštila da će ukinuti više radnih mesta nego što je planirano, nakon operativnog gubitka u protekloj poslovnoj godini od 1,6 milijardi eura (pre kamata i poreza), nastalog usled nagomilanih problema dodatno otežanih pandemijom koronavirusa, prenosi Dojče vele.

U poslovnoj 2019/2020. godini, koja se završila u septembru, Tisenkrup je samo u sektoru proizvodnje čelika poslovao s gubitkom od 946 miliona eura, a jedino je pomorsko odeljenje zabeležilo pozitivan operativni rezultat od skromnih 13 miliona eura. Ipak, nedavna prodaja sektora proizvodnje liftova za 15 milijardi eura nekako je obezbedila kompaniji da nešto lakše prebrodi krizu.

Izvršna direktorka Tisenkrupa Martina Merc je rekla da pandemija korona virusa predstavlja ogroman stres test za kompaniju, mada je nemački industrijski konglomerat bio u finansijskim problemima i pre nego što je pandemija nagrizla svetsku i nemačku ekonomiju. Samo je u prethodnoj godini gubitak na nivou grupe iznosio 110 miliona eura, dok je prihod pao za 15 procenata, na 28,9 milijardi eura.

Priliv porudžbina i prihodi kompanije koja zapošljava više od 100.000 ljudi, u ovoj godini su znatno smanjeni zbog naglog pada potražnje, prvenstveno u automobilskoj industriji, ističe se u izveštaju. Izvršna direktorka je s tim u vezi izjavila da kompanija nije ostvarila ono što je planirala, kao i da bi sledeći koraci mogli biti još bolniji.

Tisenkrup je do sada radnicima ponudio dobrovoljni odlazak uz otpremninu, a Merc nije želela da odgovori na pitanje hoće li morati da otpuštaju radnike. Akcije Tisenkrupa, koje su tokom ove godine izgubile skoro 60 posto svoje vrednosti, pale su na ranom trgovanju u četvrtak za još oko 4 posto, napominje Dojče vele.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор