Štednju obezbediti sa dve valute!

made-in-germany-rs-kasica-prasica-eu

S obzirom da se još uvek ne može znati kako će se ekonomska kriza u Grčkoj odraziti na ekonomiju Evrope i vrednost eura, ekonomski stručnjaci savetuju građanima da štede u bar dve stabilne valute.

– Koliko god da razgovarate sa monetarnim ekonomistima, na kraju je rešenje vrlo jednostavno: štedite u više valuta, ali stabilnih. Svako očekuje da euro postane manje vredan, ukoliko Grčka zvanično ode u stečaj, što bi uticalo na sve partnere u Evropskoj uniji – objašnjava dekanka beogradskog Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović.

Po njenom mišljenju, kriza u Grčkoj će najviše pogoditi samu Evropu, posebno eurozonu koja koristi tu valutu, a manja vrednost eura mogla bi uticati na izvoz i uvoz, kao i na celu trgovinu uopšte. Trbovićeva je podsetila da je pre samo nekoliko meseci dolar slabio, a euro jačao, a istakla je i događaje vezane za štednju u švajcarskim francima. Zbog svega toga dekanka smatra da je po pitanju dešavanja u Grčkoj, za sada reč samo o teorijama, jer se “u praksi ovo još nigde nije desilo”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор