Sajber zločini oštetili Nemačku za 206 mlrd. €

Nemačku će ove godine zločini u sajber prostoru, odnosno krađa podataka i IT opreme i digitalna i industrijska špijunaža i sabotaža, koštati 206 milijardi eura, što je već treću godinu zaredom šteta veća od 200 milijardi, pokazala je anketa sprovedena u više od 1.000 kompanija, saopštilo je nemačko digitalno udruženje Bitkom.

– Nemačka ekonomija je veoma atraktivna meta za kriminalce i neprijateljske države, a granice između kriminalaca i aktera pod kontrolom države su zamagljene – objasnio je predsednik Bitkoma Ralf Vintergerst, a prenosi agencija Rojters.

Prema rezultatima istraživanja, oko tri četvrtine anketiranih kompanija bilo je u poslednjih 12 meseci na odaru digitalnih napada, što predstavlja pad sa nivoa od 84 posto koliko je bilo zabeleženo pre godinu dana.

– Blagi pad broja preduzeća koji su bili na meti digitalnih napada je pozitivan signal koji pokazuje da mere zaštite imaju smisla – rekao je Vintergerst i istakao da je 52 posto ispitanih kompanija odgovorilo potvrdno na pitanje „da li su sajber napadi egzistencionalna pretnja za vaš biznis”, dok je pre godinu dana ovaj procenat iznosio 45 posto, a pre dve godine 9 posto.

Među kompanijama koje su pretrpele sajber napade, 70 posto njih prijavljuje da su im ukradeni osetljivi podaci, dok 61 posto firmi navodi da je neko špijunirao njihovu digitalnu komunikaciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор