SAD traže od Dojče banke 14 mlrd. $

made-in-germany-rs-deutsche-bank

Akcije „Dojče banke“ naglo su pale, jer je američko ministarstvo pravde od nje tražilo 14 milijardi dolara na ime građanskih tužbi u vezi sa načinom kako je rukovala hipotekarnim obveznicama.

Dojče banka je ranije saopštila da “nema nameru da rešava te potencijalne tužbe“ predloženom sumom i dodala kako očekuje da će njen slučaj biti rešen na sličan način kao i tužbe protiv drugih banaka koje su platile znatno manje.

Najveća nemačka banka je već u procesu restrukturiranja, jer pokušava da ispuni stroge zahteve regulatora, smanji troškove i reši brojne pravne sporove pokrenute protiv nje. Na početku trgovanja na berzi u Frankfurtu, akcije Dojče banke su pale za više od sedam posto.

Dojče banka je jedna od mnogih finansijskih institucija u SAD koje su sada pod istragom zbog manipulisanja hipotekama uoči finansijske krize 2008. godine, a koje je američka vlada optužila da su investitore lažno obaveštavale o kvalitetu svojih zajmova.

U vezi sa prodajom hipotekarnih obveznica, Ministarstvo pravde SAD je ranije ove godine najavilo sklapanje pogodbe sa „Goldman Saksom“, a u prethodne dve godine je već postignut dogovor sa „Bank of America“, „Sitigrupom“ i „Džej-Pi Morgan Čejsom“. Ove banke su bile pod istragom zbog prodaje hartija od vrednosti koje su, iako predstavljane kao relativno bezbedne, sadržavale hipotekarne obveznice ljudi koji su teško mogli da ih otplate, prenosi agencija „Beta“.

Loš kvalitet zajmova izazvao je velike gubitke investitorima, merene milijardama dolara, i podstakao mnoštvo zaplena imovine, što je dovelo do recesije krajem 2007. godine, kada se urušilo tržište nekretnina.

Novac koji su platile neke od najvećih američkih banaka trebalo bi da se iskoristi za pomoć vlasnicima imovine, ali ne poništava krivičnu odgovornost i kazne za prestupnike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор