Prošle godine u blokadi 41.153 preduzeća i preduzetnika

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), prošle godine je 26.654 preduzeća i 14.499 preduzetnika bilo u blokadi, ili za oko 1.000 više nego na kraju 2020. godine, a poverioci su od njih potraživali više od 222 milijarde dinara, bez obračunate kamate.

Na kraju decembra 2021. godine 15.026 firmi je bilo u blokadi gotovo tri godine, što je više od polovine ukupnog broja, sa ukupnim dugom od 154,9 milijardi dinara bez kamate, što čini čak 70 posto ukupnog iznosa. Duže od tri godine u blokadi je i 758 preduzetnika, sa ukupnim dugom od oko dve milijarde dinara, prenose Večernje novosti.

Neprekidna blokada računa duže od dve godine nije povod da se preduzeća automatski brišu iz registra, već se ona uklanjaju iz evidencije uglavnom iz drugih razloga. Nadležni objašnjavaju da Agencija za privredne registre najčešće pokreće postupak prinudne likvidacije u slučaju da joj do kraja prethodne poslovne godine firma ne dostavi finansijske izveštaje za dve uzastopne poslovne godine.

U NBS kažu da je, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, Narodna banka Srbije u obavezi da Agenciji za privredne registre podnese inicijativu za pokretanje postupka brisanja preduzetnika iz registra, ukoliko mu je poslovni račun u blokadi duže od dve godine.

Inače, zaključno sa 31. 8. 2021. godine, Narodna banka je Agenciji za privredne registre podnela 3.311 inicijativa za pokretanje postupka brisanja preduzetnika čiji su poslovni računi bili blokirani duže od dve godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор