Poslovna klima u Nemačkoj i dalje povoljna

Nemacka zastava

Iako su spoljni ekonomski rizici možda u izvesnoj meri uticali na pomračenje poslovnih perspektiva nemačkih preduzeća, poslovna klima u vodećoj ekonomiji Evrope i dalje je povoljna.

„Spoljni uslovi su verovatno jedan od ključnih razloga zašto kompanije sa većim oprezom gledaju na narednih šest meseci. Ipak, ukupni ekonomski uslovi za poslovanje kompanija su i dalje povoljni“, navodi se u izveštaju nemačkog Ministarstva finansija iz februara, a prenosi agencija „Frans pres“.

Nemačka ekonomija je u prošlom kvartalu porasla za 0,3 posto, po istoj stopi kao i u prethodna tri meseca. Posle rasta od 0,4 posto u prva dva kvartala 2015. godine, nemački bruto domaći proizvod (BDP) je tokom čitave prošle godine porastao za 1,7 posto, podstaknut pre svega vladinom potrošnjom i potrošnjom domaćinstava.

„U uslovima rastućeg zapošljavanja i izazova migracione krize, privatna i javna potrošanja bi trebalo da nastave da rastu. Situacija na tržištu rada je početkom godine takođe bila pozitivna. Zapošljavanje raste, a nezaposlenost je ponovno pala i to po većoj stopi nego u prethodnim mesecima“, saopštilo je nemačko Ministarstvo finansija.

Vlada u Berlinu predviđa u 2016. godini rast BDP-a od 1,7 posto, navodi francuska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор