Paketi pomoći za kraljevačke Rome

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ podelila je 80 paketa pomoći kragujevačkim Romima i samohranim majkama dece sa smetnjama u razvoju iz naselja Stara radnička kolonija.

U okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalnih grupa u Srbiji“ od početka pandemije korona virusa ovoj ciljnoj grupi socijalno ugroženih građana GIZ je podelio ukupno 700 paketa higijenskih proizvoda i 3.000 zaštitnih maski, javlja RT Kragujevac.

U paketima se nalaze higijenski proizvodi poput sapuna, deterženta za pranje veša, alkohola, šampona i slično, kao i trajni prehrambeni proizvodi, neophodni najteže ugroženim socijalno osetljivim kategorijama tokom trajanja pandemije.

– Uz pomoć NALED-a i GIZ-a, ovakvi projekti predstavljaju podršku inkluziji Roma sa nacionalnog nivoa. Projekat se završava do 30. novembra i danas je mapirano najugroženijih 67 porodica koje će dobiti 80 paketa. Projekat ima tri komponente. Prva se odnosi na podelu paketa, druga je podizanje stepena informisanosti, a treća podrazumeva radno angažovanje po modelu javnih radova u koje će biti uključeno 35 najugroženijih Roma – objasnila je Gordana Damnjanović, član GO za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prema rečima Zorana Pavlovića, koordinatora za romska pitanja, predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i Gradske uprave izabrali su najugroženije višečlane porodice kojima treba pomoći u ovom krugu, a u nastavku projekta u obuku će biti uključeni svi ostali koji ovoga puta nisu mogli da dobiju humanitarnu pomoć.

On je naveo da su tokom proleća tri višečlane romske porodice iz naselja Licika imale korona virus i da su prebrodile bolest. Kako kaže, zbog nedostatka ličnih dokumenata mnogi Romi i ne traže lekarsku pomoć, zbog čega ih doktorka Gordana Damnjanović upoznala sa osnovnim merama zaštite kakve su održavanje higijene ruku i nošenje preko lica marame, tkanine ili šala ukoliko nemaju masku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор