Objedinjena naplata poreza znatno uvećala broj uplata

made-in-germany-rs-digitron

Kako navodi Poreska uprava, od kako je 1. marta počela objedinjena naplata poreza, dnevne uplate bile su znatno veće nego u istom periodu prošle godine.

Za prvih 13 dana marta Poreskoj upravi je stiglo blizu 130.000 prijava, a uplaćivano je u proseku dve milijarde dinara dnevno. Od ukupnog broja pristiglih prijava, 95 posto ih je bilo ispravno, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija, a prenosi novosadski „Dnevnik“.

– Do sada smo imali situaciju da su poreski obveznici posle podnošenja prijava morali da čekaju i do tri meseca kako bi stanja bila ažurna. Svakodnevnim ažuriranjima dali smo mogućnost da preko internet poratala korisnici imaju uvid u stanje svojih računa – objasnio je Siniša Sekulić, rukovodilac IT sektora za objedinjenu naplatu u Preskoj upravi.

Osim za privrednike, u Preskoj upravi uvedene su pogodnosti i za građane.
– Građani sami mogu da provere u bazi podataka koliko je uplaćeno poreza i doprinosa, pa sada više neće morati da dolaze na šalter Poreske uprave. Građanstvo najviše interesuje da li su uplaćene obaveze po osnovu zdravstvenog ili penzionog osiguranja, da bi mogli da koriste prava po tom osnovu – objasnila je Ljiljana Kovačević, direktorka Poreske uprave.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор