Nemačke mašinonovođe ponovo u štrajku

made-in-germany-rs-strajk-db

Boreći se za povećanje zarada od pet procenata i smanjenje radnog vremena za jedan sat nedeljno, uz ograničenje prekovremenog rada, nemačke mašinovođe od noćas su stupile u 43-časovni štrajk, čija je osnova desetomesečni spor u dogovoru o tarifi između sindikata i železnice.

Nemački mediji danas izveštavaju da će ovom obustavom rada biti pogođeni milioni putnika. Prema informacijama iz nemačke železnice trenutna situacija je stabilna, iako je u nadregionalnom saobraćaju angažovano 244 voza, umesto 805, prenosi agencija „Tanjug“.

Kada je reč o regionalnom i lokalnom saobraćaju, očekuje se da će u toku današnjeg i sutrašnjeg dana, tokom štrajka saobraćati od 15 do 60 posto vozova. Kada je reč o teretnom saobraćaju, mediji navode da će štrajk trajati do petka pre podne.

Ovo je do sada sedmi štrajk mašinovođa tokom desetomesečne borbe za bolje uslove rada, podsećaju mediji i prenose procene privrednika, po kojima će štete od obustave rada biti milionske, kao i da će on posebno pogoditi istok Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор