Nemačka u budžetskom suficitu još najmanje dve godine

Prema prognozama Evropske komisije (EK), Nemačka će zadržati budžetski suficit još najmanje dve godine, odnosno do kraja 2021. godine, deficit Francuske će u 2019. biti iznad propisanog praga, a italijanski dug će nastaviti da raste i dostići će nivo od gotovo 140 posto BDP-a.

EK u svojim kvartalnim ekonomskim prognozama ocenjuje da će u ovoj i sledećoj godini 19-člana eurozona zadržati neutralnu fiskalnu poziciju, uprkos kontinuiranim pozivima Nemačkoj i drugim bogatijim državama da potroše više sredstava u borbi protiv dugotrajnog ekonomskog usporavanja, prenosi agencija Rojters.

Uprkos lošijim izgledima za rast, Nemačka bi u ovoj godini trebalo da zadrži veliki budžetski suficit od 1,2 posto BDP-a, koji će se sledeće godine smanjiti na 0,6 posto, a 2021. godine na 0,2 procenta bruto domaćeg proizvoda, prognozira EK.

Holandija, koja takođe spada u grupu članica eurozone koje mogu da odvoje više sredstava, ove godine će zabeležiti suficit od 1,5 posto BDP-a, iduće godine od 0,5 posto, dok će 2021. godine njen suficit iznositi 0,4 posto BDP-a.

Prema proceni Komisije, javni dug Italije, koja ima ubedljivo najveći dug u EU, porašće u ovoj godini na 136,2 posto BDP-a, sledeće će se povećati na 136,8 posto, a u 2021. godini na 137,4 posto BDP-a. Ove projekcije se razlikuju od procena italijanske vlade koja predviđa da će iduće godine javni dug pasti na 135,2 posto BDP-a i nastaviti da opada tokom 2021. godine.

Komisija predviđa i da će Francuska, čiji je javni dug blizu 100 posto BDP-a, i koja takođe troši više ove godine, dostići nivo budžetskog deficita od 3,1 posto BDP-a, što je iznad praga EU od 3,0 posto, ali bi njen budžetski deficit u 2020. godini trebalo da padne na 2,2 posto BDP-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор