Nemačka opet u problemu sa šparglama

Kao i svake godine, Nemačka na proleće upada u grozničavu sezonu branja špargli. Iako ove godine pandemija više nije problem, zbog rata u Ukrajini sezonski radnici nedostaju i nema ko da bere ovo povrće.

Veliki delovi Nemačke, prvenstveno oko donjeg toka Rajne, oko Berlina ili na jugozapadu zemlje, spremni su ovih dana za branje belih špargli. Na hiljade radnika vadi iz zemlje stabljike omiljenog povrća Nemaca, i tako sve do kraja juna kada se na praznik Svetog Jovana završava sezona, piše Dojče vele.

Samo prošle godine Nemačka je proizvela 117.000 tona špargli, znatno više nego prethodne godine, a poljoprivrednici se nadaju da će ove godine ukupna količina biti dodatno povećana i da će se približiti rekordu iz 2018. kada je ubrano 133.000 tona špargli.

Međutim, ove godine, kao i prethodnih pandemijskih godina, uzgajivači muče muku da pronađu sezonske radnike. Tradicionalno najveći broj sezonskih radnika za branje špargli i jagoda dolazi iz Poljske i Rumunije, a rekordno slaba berba 2020. u velikoj meri se povezuje upravo sa nedostatkom radnika koji zbog prvog lokdauna nisu mogli da doputuju u Nemačku.

Te godine vlada je poljoprivrednicima izdavala specijalne propusnice pomoću kojih su sezonci ipak mogli, i to specijalnim čarter-letovima, da stignu do polja špargli u Nemačkoj. Prošle godine situacija se poboljšala, ali ove godine je počeo rat u Ukrajini. Naime, poslednjih godina su u regione oko Berlina dolazili i mnogi ukrajinski studenti kojima je to bila dobrodošla zarada tokom raspusta. Sada se na njih ne može računati, a teško je računati i na 400.000 izbeglica, koliko ih je u međuvremenu stiglo iz Ukrajine u Nemačku s obzirom na to da u poljoprivrednim udruženjima kažu da je za ovu sezonu već suviše kasno. I mnogi sezonci iz Rumunije neće doći jer je mnogim rezervistima zabranjeno da napuštaju zemlju.

Uprkos tome što sezonski radnici u Nemačkoj zarađuju samo zakonski minimalac od 9,82 eura po satu (koji bi od 1. juna trebalo da poraste na 10,45 eura) i što im na mnogim farmama odbijaju od plate za smeštaj, prevoz i hranu, mnogima od njih je tromesečni boravak u Nemačkoj dobrodošao kako bi poboljšali kućni budžet.

S druge strane, jedno istraživanje instituta YouGov je pokazalo da sve manje Nemaca sledi “kult špargli”. Istraživanje po nalogu agencije dpa je pokazalo da je interesovanje za tim povrćem u padu, posebno kod mlađe generacije. Naime, samo 47 posto ispitanika starosti između 18 i 24 godina kaže da voli špargle, dok se kod starijih od 55 godina, čak 74 posto izjasnilo kao ljubitelji tog povrća. Na osnovu toga studija zaključuje da bi opsesija šparglama mogla da izumre u Nemačkoj ukoliko kod mlađe generacije ne dođe do promene ukusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор