Najezda puževa golaća u Nemačkoj

made-in-germany-rs-puz-golac

Blaga zima, kišno leto i ljudske navike prouzrokovali su invaziju puževa u Nemačkoj, gde su, kako javlja „Dojče vele“, bašte i travnjaci puni ovih mekušaca.

Predsednik Nemačkog malakozoološkog društva Folrat Vize, kaže da na našoj planeti postoji 120.000 vrsta puževa, a da su za prirodu naročito štetni španski puževi golaći.

– Vizuelno španski puževi se jedva razlikuju od domaćih vrsta. Oni su hermafroditi, koji se međusobno oplođavaju, a za samo nekoliko dana ili nedelja izlegnu od 200 do 400 jajašca. Nije sigurno da je ova vrsta puža stigla na Iberijsko poluostrvo kroz uvoz povrća. Za njega se već znalo na zapadu Francuske, a sedamdesetih godina prošlog veka osvojio je centralnu Evropu i južnu Skandinaviju, gde je napravio velike štete. U Velikoj Britaniji je tokom kišnog leta 2007. godine na metru kvadratnom bilo i do hiljadu tih puževa. Sa druge strane gledano, najveća domaća vrsta puža sa kućicom je vinogradarski puž koji može da živi čak 35 godina, a ta je vrsta pod zaštitom, jer joj preti izumiranje. Vinogradarski puž je veoma koristan u baštama, jer jede uvele delove biljaka, ali i druge puževe sa njihovim jajašcima – objašnjava Vize.

Bivši zemljoradnik Rudolf Kring kaže da je i čovek doprineo najezdi puževa zato što je istrebio njihove prirodne neprijatelje. Po njegovim rečima, sve je manje kokošaka, pataka i gusaka, koje su se nekad naokolo slobodno kretale, a sve više ljudi danas ima mačke i pse, koji teraju prirodne neprijatelje puževa kao što su ptice i gušteri.

made-in-germany-rs-methiocarbHemijska sredstva za zaštitu biljaka od puževa, koja sadrže štetnu supstancu „metiokarb“, više neće smeti da se prodaju u Nemačkoj od 19. septembra. „Metiokarb“ je jak nervni otrov koji deluje toksično na kišne gliste, ptice, pčele i druge korisne životinje, a takođe može biti smrtonosan i za pse i mačke. Sledeći preporuke EU, Nemačka Savezna služba za zaštitu potrošača i sigurnost životnih namirnica zabranila je prodaju ovog otrova.

Za puževe je naročito brutalna smrt koju uzrokuje so. S obzirom da se puževi sastoje od belančevina i vode, so im izvlači tečnost i oni se jednostavno isuše.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. mozda izgleda bezopasno, ali puzevi golaci mogu da nanesu dosta stete (ako se prenamnoze). Covek je poremetio ekosistem i odnose koji vladaju u njemu. Meni je zao sto moraju tako sutovo da se istrebljuju, ali to je enophodno. barem ti otrovi da budu sto manje skodljivi

Оставите одговор