Na evropskim izborima u Nemačkoj pobedili demohrišćani

made-in-germany-rs-eu

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel pobednici su izbora za Evropski parlament (EP) na koje je Nemačka pozvala preko 61 milion birača. Međutim, kako pokazuju prvi rezultati glasanja, u EP je ušla i ekstremno desna neonacistička Nacionaldemokratska partija (NPD).

Na izbore je izašlo 48 posto Nemaca, što je više nego što je to bilo 2009. godine, kada je u Nemačkoj glasalo 43,3 posto birača, prenosi „Dojče vele“.

Po procenama televizija ARD, za demohrišćane je glasalo 36,1 posto Nemaca, za Socijaldemokratsku partiju (SPD) 27,5 posto, dok je za evroskeptički raspoloženu Alternativu za Nemačku (AfD), koja se zalaže i za ukidanje eura i povratak nemačke marke, glasalo čak 6,5 posto nemačkih građana. Partija zelenih, koju je nekada vodio bivši šef nemačke diplomatije Joška Fišer, dobila je oko 10 posto glasova, Levica 7,8 posto, a liberali, takođe bivšeg šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea 3,1 posto. NPD, o čijoj zabrani se u Nemačkoj dugo vodi polemika, u Evropskom parlamentu može računati s jednim poslanikom. Pošto je Savezni ustavni sud Nemačke ukinuo član po kome je tri posto osvojenih glasova cenzus za ulazak u EP, računa se da će na taj način u EP ući i one partije koje dobiju najmanje 130.000 glasova ili oko jedan posto glasova.

Statistički posmatrano, od ukupno 766 poslaničkih mesta u EP, Nemačkoj pripada 99 mesta, a među nemačkim biračima stranog porekla najviše je Poljaka, oko 460.000, i više od 130.000 Italijana.

Evroskeptički raspoložena Alternativa za Nemačku (AfD) slavi svoj ogroman uspeh na evropskim izborima, dok nemački mediji ocenjuju da će njihovim ulaskom u parlament, EU dobiti kritičare. Šef AfD Bernd Luke ocenjuje svoju partiju kao „novu nemačku narodnu partiju“, dok kritičari sa skepsom ukazuju da jedna partija sa svega 6,5 posto osvojenih glasova, sebe ne može nazivati narodnom partijom. Na izborima za EP AfD je osvojila oko dva posto više glasova nego na saveznim parlamentarnim izborima prošle godine, kada im za dlaku nije uspelo da uđu u nemački „Budnestag“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор