Bogataša najviše u SAD, Nemačkoj i Japanu

made-in-germany-rs-gold

Prema procenama singapurske kompanije „Velt iks“, od 200.000 svetskih ultrabogataša, čije se bogatstvo procenjuje na 30 miliona dolara i više, većina njih nalazi se u pet zemalja.

Najviše njih živi u SAD, Nemačkoj i Japanu. U globalnim razmerama oni poseduju 27,7 biliona dolara. Od toga se čak 83 procenta nalazi u ove tri zemlje, pišu „Večernje novosti“.

Raznovrsnost američke ekonomije, uz privlačenje intelektualnog kapitala iz sveta, predstavlja osnovu bogatstva u SAD, gde živi i najveći broj bogataša, njih čak 65.505. Većina njihovog bogatstva skoncentrisana je u prvoj generaciji i kontroliše ga porodica, a glavni izvor njihovog imetka su tehnologija, finansije i posebno hedž fondovi.

U Nemačkoj, gde živi oko 58.000 bogatih, najveći deo kapitala stiže od izvoza. Nemačka je treći najveći svetski izvoznik, sa tendencijom da stigne do drugog mesta. Za razliku od SAD, u Nemačkoj se bogatstvo stiče sporije, a Nemci i više štede. Suzan Klaten, jedna je od najbogatijih Nemica, sa 14,3 milijarde dolara koji joj stižu iz udela u BMW-u.

Uprkos usporenom rastu, Japan se sa 14.270 bogataša nalazi na trećem mestu. Japanci su više okrenuti gotovinskom novcu, pa su zato i manje izloženi tržišnim potresima. Jedan od najbogatijih je Tadaši Janai, osnivač globalnog lanca odeće „Uniklo“.

Međutim, ovaj poredak ubrzano se menja. Kineski BDP nastavlja sa rastom mnogo brže nego u razvijenim ekonomijama, pa je procena da će do 2017. godine u ovoj zemlji biti više milijardera nego u celoj Evropi, a do 2025. više nego i u SAD. Sada ih je u Kini 10.675.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор