Rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji

made-in-germany-rs-glasacka-kutija

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih 16.marta.

U roku od najviše 30 dana od proglašenja konačnih rezultata mora biti konstituisana Skupština Srbije, dok će poslanicima biti dodeljeni mandati odmah nakon objavljivanju rezultata glasanja u Službenom glasniku, prenosi agencija „Tanjug“.

Na osnovu objavljenih rezultata, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) imaće 158 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, koaliciju oko Socijalističke partije Srbije (SPS) predstavljaće 44 poslanika, Demokratsku stranku (DS) 19, koaliciju stranaka oko Nove demokratske stranke (NDS) 18, Savez vojvođanskih Mađara 6, Stranku demokratske akcije Sandžaka (SDA) 3 i Partiju za demokratsko delovanje Riza Halimi (PDD) 2 poslanika.

Na proteklim izborima bilo je upisano 6.765.998 birača, a glasalo je ukupno 3.592.375 građana sa pravom glasa. Učestvovalo je ukupno 19 izbornih lista, dok su na samo jednom biračkom mestu u Novom Pazaru izbori bili ponovljeni. Za listu SNS glasalo je 1.736.920 građana, za SPS 484.607, za DS 216.634, a za NDS 204.767 srpskih građana.

Za konačni izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima izbora glasao je 31 član RIK-a, protiv je bio jedan iz Srpske radikalne stranke (SRS), dok su tri člana iz Srpskog sabora Dveri (SSD) i Demokratske stranke Srbije (DSS) ostala uzdržana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор