Lufthanza prevezla najviše putnika

Najveća nemačka aviokompanija „Lufthanza“ je u 2017. godni prestigla po broju putnika niskotarifni „Rajaner“, ponovo preuzevši titulu najvećeg evropskog avioprevoznika, a nakon što je irska kompanija bila primorana da otkaže hiljade letova zbog problema sa rasporedom pilota.

U saopštenjima aviokompanija stoji da je Lufthanza prošle godine prevezla ukupno 130 miliona putnika, dok je Rajaner prevezao 129 miliona, zbog čega je izgubio vođstvo koje je preoteo Lufthanzi 2016. godine, prenosi agencija „Rojters“.

Nakon što je krajem 2016. preuzela kompaniju „Brasels Erlajns“, Lufthanza beleži snažan rast poslovanja i najavljuje jači razvoj svog budžetiranog brenda „Jurovingsa“, sa ciljem da on postane treći najveći prevoznik na direktnim linijama u Evropi.

Nemačkoj vazduhoplovnoj grupaciji, u čijem sastavu su i kompanije „Svis“ i „Ostrijan Erlajns“, je u osvajanju titule najvećeg doprineo i bankrot nemačkog konkurenta „Er Berlina“, koji je prestao da radi u oktobru.

Irski Rajaner je u međuvremenu snizio svoje prognoze rasta, nakon što je zbog problema s pilotskim rasporedima ostao bez dovoljno letačkog kadra, što ga je primoralo da otkaže čak 20.000 letova.

Kompanija „Er France-KLM“ je prošle godine, uz pomoć lou-kostera „Transavije“, povećala broj prevezenih putnika za 5,6 posto, na 98,7 miliona, dok je grupa „IAG“, matična kompanija „Britiš Ervejza“ i „Iberije“, prevezla ukupno 104,8 miliona putnika, što je za 4 posto više nego tokom 2016.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор