Lopovski alat sa uputstvom u legalnoj prodaji

Nemačka firma već mesecima u Srbiji na internetu legalno prodaje lopovski alat za obijanje automobila ili stanova, i to po ceni od 38 do 550 eura.

Svaki kupac uz alat dobija i uputstvo za upotrebu, kao i uredan račun, a roba stiže iz Bona za deset dana po uplati. Ova nemačka firma ima sajt na srpskom jeziku i naše radnike zadužene za informisanje kupaca o svim svojim proizvodima. U policiji kažu da su zbog zakona nemoćni da iskorene ovakvu prodaju, pišu „24 sata“.

U lopovskom setu, između ostalog, mogu se naći specijalni samopodešavajući ključevi za kasa brave ili blindirana vrata, krckalice za cilindar brave, kompleti takozvanih džig ključeva, bamping ključevi, dekoderi, pa i alat za skeniranje ključa. Sva ova oprema savršeno može da se koristi za obijanje bilo kojih vrata ili prozora.

Kako „24 sata“ saznaju, ova firma je prvo podelila svoje besplatne kataloge svim poznatijim bravarima u Beogradu i tako privukla kupce. Na naslovnoj strani kataloga stoji „Profesionalni specijalni alati za servise za ključeve, organe vlasti i pružaoce kompletnih usluga“. Posao se do sada toliko razvio da u ovoj firmi već razmišljaju o otvoranju prodavnice u našem glavnom gradu.

– Svaki proizvod iz ovog kataloga koriste lopovi. Ne razumem šta će bravarima lomilice cilindra brave? Problem je u tome što je 2000. godine donet Zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, u kojem je iz člana 347 izbrisan stav dva, prema kojem je svako ko napravi ili drugom da sredstvo za obijanje ili provaljivanje, kažnjavan novčano ili kaznom zatvora od godinu dana. Od tada, ako pronađemo sredstvo za izvršenje krivičnog dela, mi nemamo pravo da ga oduzmemo. To možemo samo ako lopova uhvatimo u krađi sa alatom – objašnjava Borislav Kovačević, šef Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

2 Komentara
  1. Nema nikakve firme na netu koja prodaje ovaj alat

  2. Moze neki info ako ko zna za tu firmu na mail josipsepy@gmail.com

Оставите одговор