Pet saveta za sigurnije korišćenje dozvoljenog minusa

made-in-germany-rs-digitron

Da biste sa što manje rizika koristili dozvoljeni minus na vašem računu, potrebno je da znate i određena pravila, kako bi vas vaš minus što manje koštao.

1. Samo za vanredne troškove
Dozvoljenu pozajmicu najisplatljivije je koristiti u vanrednim situacijama i u nižim iznosima. Za rešavanje nekih ozbiljnijih problema, preporučljiviji su namenski krediti, na koje se obračunava niža kamatna stopa, ili kreditne kartice. Inače, kamata za korišćenje dozvoljene pozajmice iznosi od 20,19 do 38,42 posto.

2. Obračun na osnovu broja dana
Banka obračunava kamatu na osnovu broja dana korišćenja dozvoljenog minusa, što znači da što manje dana koristite dozvoljenu pozajmicu, toliko će na kraju biti i manji iznos koji ćete platiti kao kamatu ili cenu korišćenja dozvoljenog minusa.

3. Koristite samo dozvoljenu pozajmicu
Vodite računa da trošite u granicama odobrenog iznosa dozvoljenog minusa. Ona je najčešće u visini jedne vaše zarade ili penzije, a po negde i u visini dve. Sve preko toga je nedozvoljeni minus, i na njega se zaračunava kamata koja se kreće od 18,45 do čak 78,36 procenata, zavisno od banke.

4. Registrovani u Kreditnom birou
Ukoliko dođete u situaciju da uđete u nedozvoljeni minus, veoma je važno da to traje samo nekoliko dana. Ukoliko se desi da ste u toj crvenoj zoni dva meseca, bićete registrovani u Kreditnom birou, a to može stvoriti probleme prilikom narednog zahteva za kredit.

5. Pravite računicu
Ako ste 1. aprila uzeli dozvoljeni minus u visini od 40.000 dinara, uz mesečnu kamatu od 2,5 posto, godinu dana neizlaska iz minusa koštaće vas 12.000 dinara. Takođe ono na šta treba računati jeste da ćete po isteku roka važenja minusa, sem 12.000 dinara kamate, banci morati da vratite i 40.000 dinara, koliki je, u ovom slučaju, ukupan iznos vašeg dozvoljenog minusa, piše „24sata“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор