Kriptovalute – „sigurno utočište“ u globalnim previranjima!

Početkom januara cena bitkoina je porasla za 13 procenata na 8,1 hiljadu dolara, čime je po prvi put od novembra prošle godine premašila cifru od 8.000 dolara, a razlog za ovakav rast vrednosti stručnjaci vide u pogoršanju odnosa SAD i Irana.

Budući da je cena bitkoina i sličnih kriptovaluta od početka godine značajno porasla, investitori smatraju da bi u nemirnim vremenima i globalnim previranjima virtuelne valute mogle biti „sigurno utočište“ za njihova sredstva, navodi portal „Koinmarketkap“, a prenosi novosadski Dnevnik.

U razgovoru za RT Vladislav Antonov iz informaciono-analitičkog centra „Alpari“ objašnjava da je trenutna situacija uslovljena reakcijom investitora na pogoršanje odnosa između SAD i Irana nakon ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija i iranskih napada na američke baze u Iraku. Kako je rekao, tokom rasta geopolitičkih tenzija investitori tradicionalno kupuju zlato kao pouzdano sredstvo za čuvanje svog novca, a u poslednje vreme je i bitkoin takođe postao takvo „zaštitno sredstvo“.

– Geopolitika utiče na kurs bitkoina. Prethodno su kriptovalute i zlato poskupljivali za vreme jačanje trgovinskog rata između SAD i Kine, kada je juan oslabio. Sada primećujemo da je povećana tenzija između Sjedinjenih Država i Irana takođe izazvala istovremeni rast cena zlata i bitkoina – kaže Antonov.

Bitkoin je u prošloj godini poskupeo skoro za 94 procenta, sa 3,7 hiljada na 7,2 hiljade dolara, pri čemu mu je u julu vrednost nakratko porasla na 13 hiljada dolara, a to Antonov objašnjava upravo pogoršanjem trgovinskog sukoba između SAD i Kine. Međutim, već na jesen odnosi dve zemlje su se stabilizovali, a kriptovalute su pojeftinile.

Investitori su se prošle godine zainteresovali i za inicijativu Fejsbuka da pokrene sopstvenu kriptovalutu libru, a optimizam učesnika na tržištu kriptovaluta nakratko je potkrepljen i izjavama kineskih vlasti o potrebi razvijanja blokčejn tehnologije, iako ova zemlja još uvek zabranjuje transakcije u kriptovalutama.

Operativna grupa za finansijske akcije (FATF) u oblasti borbe protiv pranja novca je u junu pojačala kontrolu tržišta kriptovaluta, što je još jedan ograničavajući faktor za rast njihovih cena. Na berzi kriptovaluta zemlje-članice Organizacije sada moraju jedne drugima da otvoreno predoče kompletnu informaciju o svojim korisnicima, a sličnu meru su u junu preduzele i zemlje EU.

– Vlasti mnogih zemalja vide da se u kriptovalutama nalazi veliki novac koji se nikako ne reguliše. Zbog toga se vlade trude da preduzmu kontrolu nad ovim finansijskim tokovima i da ih učine transparentnijim – kaže je rukovodilac analitičkog odseka „A markets“ Artjom Dejev.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор