Komercbanka u drugom kvartalu u gubitku 527 mil. €

Druga najveća nemačka banka, Komercbanka, je u drugom kvartalu ove godine zabeležila neto gubitak od 527 miliona eura, za razliku od 183 miliona eura dobiti ostvarene u istom periodu 2020, pokazuju poslednji objavljeni podaci.

Negativan finansijski rezultat banke posledica je aktuelnog procesa restrukturiranja poslovanja i otpisa jednog autsorsing projekta. U nastojanju da se pod novim glavnim izvršnim direktorom Manfredom Knofom vati na staze profita, Komercbanka je 2 milijarde eura uložila u reorganizaciju kojom će biti obuhvaćeno i zatvaranje nekoliko stotina poslovnica i gašenje 10.000 radnih mesta, izveštava agencija Rojters.

– Sprovođenje ove strategije je na dobrom putu, a banka je spremna za donošenje teških odluka ukoliko to bude potrebno – izjavio je Knof.

Procene analitičara govore da će Komercbanka celu 2021. godinu završiti sa gubitkom. Inače, banka je još uvek jednim delom u vlasništvu države, zbog spasilačkog paketa budžetske finansijske pomoći, koji je dobila tokom ekonomske krize pre više od deset godina.

Komercbanka je prošlog meseca najavila da će odustati od projekta prenosa poravnanja hartija od vrednosti na HSBC banku, kao i da će to u drugom tromesečju rezultirati otpisom 200 miliona eura. Iz banke su tada objasnili da je odluka o odustajanju od ovog projekta doneta nakon što su uočeni rizici za njegovu tehničku implementaciju.

Prihodi Komercbanke su u periodu drugom kvartalu 2021. iznosili 1,86 milijardi eura, što predstavlja pad od 18,1 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su operativni troškovi porasli na 1,7 milijardi eura u odnosu na 1,53 milijarde iz istog međugodišnjeg perioda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор