Inflacija u Srbiji u aprilu 5 posto

Ukupna inflacija u Srbiji je u aprilu iznosila pet posto, što je više nego trostruko niže u odnosu na vrhunac iz marta prošle godine, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, očekuje se da će inflacija ući u granice cilja od tri posto (plus-minus 1,5%) već u maju, dok je u prethodnoj projekciji njen povratak u granice bio očekivan tek sredinom godine, prenosi agencija Tanjug.

Guvernerka je na prezentaciji „Izveštaja o inflaciji – maj 2024“, koji je Izvršni odbor NBS usvojio na sednici od 10. maja, rekla da se inflacija nalazi na snažnoj opadajućoj putanji, pri čemu je poslednjih nekoliko meseci usporavala brže od očekivanja.

– Ekonomska aktivnost je u prvom tromeseću ove godine ubrzavala iznad naših očekivanja na 4,6 procenata međugodišnje, zbog čega smatramo da je izvesnije da će ove godine biti ostvarena stopa rasta od 3,5 posto – poručila je Tabakovićeva.

Kako je naglasila, sve to potvrđuje da je monetarna politika Srbije bila adekvatna i da je istovremeno obezbedila srednjeročnu cenovnu stabilnost, nastavak pozitivnih stopa privrednog rasta i očuvanje pokazatelja problematičnih kredita blizu istorijski najnižeg nivoa od tri posto.

– Daljem usporavanju inflacije u najvećoj meri je doprineo manji rast cena hrane usled opuštanja globalnih troškovnih pritisaka, koji je od februara niži od nivoa ukupne inflacije i u aprilu je iznosio 2,9 posto – objasnila je srpska guvernerka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор