GIZ pomaže obnovu starih kuća i pimnica oko Negotina

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ finansijski će podržati u Srbiji 39 projekata u vrednosti od oko pola miliona eura, među kojima je i obnova tradicionalnih kuća i pimnica u Negotinskoj Krajini, navodi se u saopštenju te organizacije.

Projektom „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi GIZ, predviđena je obnova privatnih kuća i vinarskih podruma (pimnica) u negotinskim selima Rajac, Rogljevo i Smedovac, prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima Dragana Nikolića iz Smedovca, vlasnika tradicionalne dvospratnice sa vinskim podrumom i velikom salom na spratu, izgrađene oko 1921. godine, projekat će doprineti lepšem izgledu celokupne okoline i očuvanju kompleksa smedovačkih vinskih podruma.

– Pimnica je do sada služila kao porodična vikendica, a podrum nije služio ničemu, zapušten i neupotrebljiv. Međutim, vremenom smo shvatili da to ima potencijala da bude turistički iskorišćeno, da možemo da mu promenimo namenu, kako bi u budućnosti ta pimnica postala samoodrživa, da počne sama da zarađuje novac – čaže Ivan Stojanović iz Rajca, koji je nasledio pimnicu sagrađenu krajem XIX veka.

Uz pomoć subvencije EU, Verica Crnogorac iz Smedovca je završila obnovu kuće svojih roditelja, sagrađenu 1934. godine. Na njoj je uradila kompletnu adaptaciju krova, fasade, postavila duple prozore sa žaluzinama, vrata….

Turistički potencijal tri jedinstvena vinska sela koja su proglašene kulturnim dobrom od velikog značaja i zbog čega su predložena za prijem na zvaničnu listu UNESCO-a, svake godine privlači sve veći broj posetilaca, pre svega ljubitelje kvalitetnih autohtonih sorti vina, ljubitelje tradicionalne arhitekture, ali i posetioce festivala koje organizuju lokalna građanska udruženja, takođe uz podršku ovog projekta.

Zahvaljujući višegodišnjoj uspešnoj saradnji EU i GIZ-a sa Minstarstvom turizma i omladine i lokalnim samoupravama, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ nastoji da podigne kvalitet i raznovrsnost turističke ponude istočne Srbije, što će omogućiti razvoj turizma i ekonomije, kao i otvaranje novih radnih mesta.

– Naš projekat je prepoznao šta Istočna Srbija i Donje Podunavlje nude i mi, koliko je to moguće, želimo da pružimo podršku i turističku i kulturnu ponudu podignemo na jedan viši nivo. Za nas je izuzetno bitna finansijska podrška iz fondova EU, koju posredstvom javnih poziva za bespovratna sredstva pružamo seoskim turističkim domaćinstvima i malim turističkim radnicima, kao što je slučaj u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu. Uz intervencije na kulturnim dobrima kao što su tvrđava Fetislam u Kladovu, zatim izgradnja Centra za posetioce na Feliks Romulijani i arheološkim radovima u kompleksu tvrđave Golubac, ovom regionu želimo da pomognemo da postane bitna turistička destinacija i još atraktivnija za domaće i strane posetioce – poručio je vođa ovog projekta Aleksander Bec iz GIZ-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор