Frankfurtski sajam automobila se seli u Minhen

Međunarodni salon automobila, koji se unazad sedam decenija održavao u Frankfurtu, ubuduće će se održavati u glavnom gradu pokrajine Bavarske, Minhenu, odlučili su oraganizatori ove manifestacije.

Naime, nemačko udruženje auto-industrije (VDA), koje frankfurtski auto-salon priređuje počev od 1951. godine, odabralo je Minhen za novog domaćina ove međunarodne automobilske izložbe. U užoj konkurenciji za novu lokaciju bili su i Berlin i Hamburg, ali je odluka ipak pala na glavni grad Bavarske, prenose svetski mediji.

U udruženju VDA kažu da su prilikom izbora Minhena kao novog grada-domaćina presudili “atraktivna lokacija za organizaciju događaja, odlična saobraćajna infrastruktura i stručnost u organizaciji velikih događaja“. Na odluku je bez sumnje uticala i blizina nekih od najvećih nemačkih automobilakih kompanija, budući da se sedišta BMW-a i Audija nalaze u obližnjem Ingolštatu.

U saopštenju VDA se navodi i da će manifestacija ubuduće biti više od običnog salona automobila i da će obuhvatati i druge oblasti i teme, kao što su inteligenta saobraćajna rešenja za „pametne gradove“, tehnologije za umrežavanje vozila i slično. Budući da se sajam u Frankfurtu održavao svake druge godine, naizmenično sa onim u Parizu, prvi minhenski sajam automobila biće održan 2021. godine, a tačan datum još nije preciziran.

Iako je ugovor sa VDA istekao Frankurtu, pravi razlog za preseljenje sajma treba tražiti u globalnom trendu smanjenja interesovanja publike za klasične sajmove automobila, a koji se drastično odrazio i na frankfurtski salon koji je poslednjih godina konstantno beležio pad posetilaca. Tako je ovu manifestaciju 2015. godine posetilo 931.000 ljudi, 2017. ga je obišlo 810.000, a u 2019. godini 550.000.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор