Folksvagen ukida u Evropi Pasat limuzinu

Zbog snažnije prodaje Passata karavana i slično pozicioniranog Arteona, nemački Volkswagen je odlučio da prekine proizvodnju Passata limuzine za evropsko tržište, piše britanski Autocar.

Vesti da će Folksvagen ukinuti Passat limuzinu u Evropi pojavljuju se još od 2020, ali se očekivalo da će se to dogoditi 2023. godine. Najnovije vesti, međutim, pokazuju da je nemački proizvođač motornih vozila izmenio predviđeni vremenski okvir.

Pasat je kao limuzina i karavan bio na tržištu još od 1973. godine, kada je lansiran originalni model. Pored ukudanja u Evropi, VW je najavio i ukidanje Passata u SAD, gde tamošnji 2022 Passat Limited Edition označava kraj proizvodnje.

Sa druge strane, model devete generacije Passata za 2023. godinu biće napravljen na bazi unapređene MQB platforme. I sa ovim najnovijim razvojem, deveta generacija Pasata u Evropi će biti isključivo dostupna kao karavan model.

Pored toga, nagađa se da će ukidanje Passata pripremiti put budućem potpuno električnom modelu „Aero B“, koji je trenutno u razvoju, a inspirisan je dizajnom ID Space Vizzion koncepta iz 2019.

Aero B bi trebalo da stigne na tržište i kao limuzina i kao karavan. Inače, ovo je navodno samo radni naziv modela, a kompanija bi mogla da ga promeni kako bi pratila ustaljenu šemu o imenovanju električnih ID vozila.

Prema najavama, premijera modela Aero B mogla bi se očekivati krajem ove ili početkom sledeće godine, prenosi B92.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор