Dve godine nakon ugovora Tojote i nemačke grupacije

made-in-germany-rs-bmw-toyota
Japanac sa nemačkim motorom

Dve godine posle potpisivanja ugovora sa BMW grupacijom o isporuci dizel motora, verso 1,6 D-4D biće prva tojota opremljena BMW motorom. Uvođenje 1,6 litarskog D-4D motora snage 112 ks proširuje gamu motora na versu, koja se sada sastoji od četiri dizel i dva benzinska motora, prenosi Privredni pregled.

Didier Leroj, viši izvršni direktor u Tojota korporaciji i predsednik i generalni direktor Toyota Motor Europe (TME) rekao je da u ovoj korporaciji veruju da rešavanje pitanja zaštite životne sredine u autoindustriji zahteva višestruki pristup.

– Hibridi su najvažniji deo našeg puta ka održivoj mobilnosti, ali takođe prepoznajemo i važnu ulogu ekoloških dizel motora u Evropi. Saradnja sa industrijskim liderima kao što je BMW grupacija omogućila nam je ekonomske prednosti manjeg troška razvoja, kao i da brže izađemo na tržište – istakao je Leroj.

Tehnički centar TME sa sedištem u Belgiji, vodio je razvoj 1,6 D-4D motora za verso, što je obezbedilo savršeno uklapanje sa vozilom i Tojotinim menjačem i elektronikom. Na taj način su sačuvani udobnost i dinamičke performanse originalnog versa. Nekoliko delova je novorazvijeno, kao što su nosači motora, zamajac, novo kućište menjača i stop/start sistem koji dodatno povećava efikasnost i smanjuje emisiju gasova.

Proizvodnja versa sa ovim motorom počeće u januaru 2014. u Tojotinoj fabrici u turskom gradu Adapazariju – jedinom postrojenju gde se proizvodi verso. U ovoj fabrici se takođe proizvodi i najnovija generacija korole.

(NN: Made in Germany RS)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор