U razvoj najviše ulaže Volkswagen

made-in-germany-rs-volkswagen02
Prvi put u proteklih deset godina jedna kompanije iz Evropske unije – nemački proizvođač automobila Folksvagen, predvodi svetsku listu najvećih privatnih investitora u istraživanje i razvoj. U 2012. koncern je za ove namene izdvojio 9,5 milijardi evra, pokazao je novi izveštaj Evropske komisije, prenosi Euraktiv Srbija. Drugi na svetskoj listi je južnokorejski Samsung elektroniks sa uloženih 8,3 milijarde evra.

Među deset kompanija sa najvećim ulaganjima u istraživanje i razvoj u svetu je i pet iz SAD (tri farmaceutske – Merk, Džonson end Džonson i Frajzer, i dve iz IKT sektora – Majkrosoft i Intel), dve su iz Švajcarske (obe farmaceutske – Roš i Novartis) i jedna japanska (Tojota).

U EU su posle Folksvagena, u istraživanje najviše uložili nemački Dajmler, Boš i Simens (sa 5,6; 4,9 i 4,57 milijardi evra), francuski Sanofi-Aventis (4,9 milijardi), britanski Glakso Smit Klajn (4,2 milijarde). Samo nemačke kompanije su u 2012. povećale ulaganja u istraživanja i razvoj za 11,6%, što je osetno iznad svetskog proseka. Istovremeno, investicije britanskih kompanija porasle su samo za 0,5%, a francuskih za 2,3%.

Kompanije iz EU povećale su u 2012. ulaganja u razvoj za 6,3%, što je tik iznad svetskog proseka od 6,2%. Međutim, EU i dalje zaostaje za SAD, gde su ulaganja u ovu oblast porasla u 2012. za 8,2%. Kompanije iz EU očekuju da će između 2013. i 2015. godine povećati ova ulaganja za prosečno 2,6% godišnje, što je slabije očekivanje nego u prethodnom izveštaju.

(NN; Made in Germany RS)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор