Dojče banci prepolovljena kvartalna dobit

made-in-germany-rs-deutsche-bank

U prvom tromesečju ove godine profit najveće nemačke banke, Dojče banke, više je nego prepolovljen zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, što se negativno odrazilo na aktivnosti klijenata.

Međutim, poslovni rezultati banke u ovom periodu znatno su bolji u odnosu na očekivanja analitičara. Podaci pokazuju da je u pitanju pad profita od 58 posto, dok su analitičari u ovom kvartalu za Dojče banku predviđali neto gubitak, prenosi agencija „Frans pres“.

Neto profit banke je, kako se navodi u saopštenju kompanije, u periodu januar-mart pao na 214 miliona eura, što je manje u odnosu na 544 miliona eura pada u istom periodu prošle godine. Dobit iz poslovanja takođe je pala za 60 procenata, na 579 miliona eura, usled sunovrata prihoda za 22 posto, na 8,1 milijardu eura.

– Finansijska tržišta su bila izazovna tokom prvog tromesečja, usled zabrinutosti oko perspektiva globalne ekonomije. Takva neizvesnost je dovela do pada aktivnosti klijenata na tržištima kapitala, kao i do pada prihoda u odnosu na prošlu godinu, naročito u sektoru korporativnih finansija. Dojče banka je ipak, ostvarila napredak na planu modernizacije sopstvenih IT platformi, dok je odvajanje „Dojče postbanke“ gotovo završeno – rekao je generalni direktor banke Džon Krajan.

Najveža nemačka banka je, podseća Frans pres, trenutno pogođena nizom pravnih teškoća, jer je suočena sa čak 6.000 različitih sudskih sporova, ali i sa provizijama koje su joj prošle godine napravile rekordan gubitak od 6,8 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор