Dogovor garantuje 10 meseci sindikalnog mira u Lufthansi

Dogovor koji je nacionalna nemačka avio-kompanija Lufthanza postigla sa sindikatom kabinskog osoblja trebalo bi da osigura 10 meseci sindikalnog mira, a putnicima siguran red letenja, javlja Seebiz.

Naime, štrajk pilota početkom ovog meseca ukinuo je stotine domaćih letova i ostavio na zemlji hiljade nezadovoljnih putnika. Prema novom dogovoru, piloti su sporazumno dobili povišicu, a sva ostala otvorena pitanja trebalo bi da budu raspravljena do 30. juna, naveli su Lufthansa i sindikat pilota Cockpit Association u zajedničkom saopštenju.

Sve do tada na snazi će biti obvezujuće primirje, te putnici do daljnjega ne treba da se boje novog štrajka. Pored toga, oko 5.000 pilota Lufthanse i njene teretne filijale Cargo dobiće paušalno povećanje osnovne mesečne plate od 490 eura bruto u dve rate, prvu retroaktivno od 1. avgusta, a zatim i drugu 1. aprila sledeće godine.

To bi za početak značilo dvocifreni procenat povećanja u najnižim platnim grupama. Za mlade kopilote reč je o povećanju od 20% , dok će kapetani sa dugogodišnjim iskustvom zarađivati više oko 5,5%, navode iz Lufthanse.

S obzirom na to da ovo povećanje premašuje poslednju službenu ponudu kompanije u kolektivnim pregovorima, predstavnik sindikata pilota Marcel Gröls je takvu povišicu nazvao prijatnim iznenađenjem i korakom prema održivom partnerstvu.

Lufthansin šef ljudskih resursa Michael Niggemann je najavio da će se daljnji dijalog sa sindikatom kabinskog osoblja odvijati prema održivim rešenjima uz međusobno poverenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор