BMW započeo serijsku proizvodnju električnog i4

Nemački BMW je u martu predstavio svoju električnu limuzinu i4, a sada je u pogonu u Minhenu pokrenuo proizvodnju ovog automobila, kao prvog serijskog modela na struju koji se pravi u gotovo čitav vek dugoj istoriji te fabrike.

BMW je prošle godine najavio da će pogon u Minhenu biti unapređen kako bi u njemu, uporedo sa konvencionalnim, mogli da se proizvode i električni automobili. Proizvodne trake su prilagođene za sklapanje vozila na struju, a prvi primerci BMW-a i4 već su napustili fabriku, prenosi B92.

– Za fabriku i naš tim, lansiranje BMW-a i4 je prekretnica na putu ka električnoj mobilnosti. Prema planu, od 2023. godine više od polovine automobila koji se budu pravili u Minhenu biće na struju – rekao je Milan Nedeljković, član borda direktora BMW-a zadužen za proizvodni proces.

Inače, ovaj Srbin koji je na visokoj poziciji u nemačkom auto-gigantu, rodom je iz Kruševca, a na sadašnjoj poziciji u BMW-u je od 2019. godine. Nedeljković je nakon školovanja i završenog mašinstva u nemačkom Ahenu i na Univerzitetu MIT u Americi, 1993. godine došao na praksu u fabriku BMW-a u Minhenu.

Posle rada u fabrikama u Minhenu i Regenzburgu, Nedeljković je 2006. postao rukovodilac farbare u fabrici brenda Mini u Oksfordu, gde je ostao do prelaska za šefa montaže u fabrici BMW u Lajpcigu 2010. Od 2013. postaje generalni direktor fabrike u Lajpcigu, u kojoj se proizvodio električni BMW i3. Od 2015. do 2018. bio je na čelu sedišta BMW-a u Minhenu, a od 2019. je direktor proizvodnje, odgovoran za 31 BMW postrojenje širom sveta.

Novi električni model će u početku biti dostupan u dve verzije. Model eDrive40 raspolaže sa 340 KS (250 kW) i ima maksimalnu autonomiju vožnje od oko 590 km, dok je druga varijanta M50 sportska verzija i prvi “M” model na struju. Elektromotor obezbeđuje 544 KS (400 kW), što je dovoljno da sportski i4 ubrza do stotke za samo 3,9 sekundi, a njegova autonomija u vožnji iznosi 520 km.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор