Beogradska javna preduzeća profitirala 931 milion dinara

made-in-germany-rs-pare-gomila

Beogradska javna preduzeća ostvarila su u ovoj godini ukupnu dobit od 931 milion dinara, u odnosu na prošlogodišnji gubitak u iznosu od 1,8 milijardi dinara.

– Zahvaljujući domaćinskom poslovanju zaustavljen je negativan trend. Ukinuti su svi troškovi koji nisu bilo potrebni i ostvarena je bolja kontrola rada preduzeća. Javna preduzeća moraju da obavljaju svoj posao najbolje što mogu, uz najnižu cenu za građane. Takođe, ona moraju da vrate 85% svoje dobiti u budžet grada, jer su to sredstva od kojih se grade putevi, škole i vrtići. Kontrola javnih preduzeća je centralizovana, pa zato ona sada imaju mnogo bolje rezultate – objasnio je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na „TV Pink“.

Po njegovim rečima, grad je ove godine uspeo da „skine“ neka javna preduzeća sa sistema subvencija, a to su „Ada Ciganija“, „Pogrebne usluge“ i SC „Tašmajdan“, dok su mnogo bolji rezultati zabeleženi i u „Beogradskim elektranama“, „Parking servisu“, „Javnom osvetljenju“, „Gradskim pijacama“ i „Veletržnici“.

Najveći problem, kako kaže, je „GSP Beograd“, a to se ne može rešiti za godinu dana, jer preduzeće ne može da bude profitabilno, ali mogu da se smanje subvencije koje daje grad, i to nekoliko načina.

– Prvo povećavamo naplatu karata, jer gradski prevoz mora da se plaća. Zbog bolje naplate u GSP-u sledeće godine prvi put ćemo imati električne autobuse u centru grada, kao što ih imaju moderne prestonice, a potrudićemo se i da u većini vozila imamo bežični internet, kako bi građani videli da imaju neku korist od plaćanja karte. U poslednja dva meseca naplatili smo skoro deset miliona dinara od prekršajnih kazni, a sledeće godine Grad će imati još 800 komunalnih policajaca više. Najmanje stotinak njih biće u autobusima, jer ćemo napraviti Odeljenje saobraćajne policije u okviru Komunalne policije, koje će se baviti samo prekršajima – rekao je Vesić i dodao da će novim tarifnim sistemom biti zaštićene sve kategorije građana, koje su i do sada bile zaštićene.

Kako najavljuje gradski menadžer, sledeća godina će za Beograd biti teška, jer Grad mora da vrati 83 mil eura kredita.

– Čitavu ovu godinu radili smo da stvorimo uslove za realizaciju nekoliko velikih investicija. To je rešavanje problema deponije u Vinči, što je projekat vredan preko 250 mil eura, za koji pripremamo javno-privatno partnerstvo, a verujemo da ćemo tender objaviti sredinom naredne godine. Tu je i projekat izgradnje četiri podzemne garaže, a pripremamo i slične projekte za „Javno osvetljenje“, „Beogradske elektrane“ i „Veletržnice“. Naravno tu je i projekat „Beograd na vodi“, koji će omogućiti da naš grad postane regionalni centar – istakao je Vesić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор