Aldi povlači jaja iz 4.000 prodavnica

Nemački maloprodajni trgovinski lanac „Aldi“ povući će iz predostožnosti sva jaja iz 4.000 svojih prodavnica u Nemačkoj, zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronilom, čiji su tragovi pronađeni prošlog meseca u jajima u Belgiji i Holandiji.

Fitosanitarni inspektori sumnjaju da je hemikalija, odgovorna za privremeno zatvaranje nekih živinarskih farmi i obustavu prodaje holandskih jaja, tu dospela preko kontaminiranog praška za grinje, kojim se čiste kokošinjci. Ovaj prašak je isporučen i farmama u severnoj nemačkoj državi Donja Saksonija, odakle se jaja dalje šalju u trgovine širom zemlje, navodi nemačko Ministarstvo za hranu i poljoprivredu, a prenosi agencija „Rojters“.

Kompanija Aldi je prvi veliki trgovac koji povlači sva jaja sa svojih polica, bez obzira na to odakle su ona isporučena.

„Pošto iz sve većeg broja saveznih država stižu izveštaji o otkrivanju fipronila u jajima, Aldi Jug i Aldi Sever su odlučili da povuku sva jaja iz prodaje širom zemlje. Ovo je samo mera predostrožnosti i nema razloga za pretpostavku da postoje zdravstveni rizici“, navela su dva operatera Aldi supermarketa u svom zajedničkom saopštenju.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, hemikalija fipronil je umereno toksična, a pri trovanju većim dozama dolazi do osjećaja mučnine i vrtoglavice. Veoma velike količine mogu izazvati oštećenja bubrega, jetre i limfnih žlezda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор